Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Nihat Kömürcüoğlu Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Taş Heykel Kolonisi’nin 8’incisi tamamlandı. Kömürcüoğlu Mermer tarafından 8 yıldan bu yana her yıl düzenlenen Taş Heykel Kolonisi’ne, dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların bir aylık mesaisinden sonra final yaptı. Koloni kapanışı, düzenlenen kokteylle kutlandı.
Türkiye’nin uzun soluklu sanat sempozyumları arasında yer alan Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi, bir ayılık çalışmanın ardından tamamlandı. 21 Mayıs 2018 tarihinde dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların katılımıyla toplanan Koloni, 7 sanatçının katılımıyla bir ay boyunca yontulan heykellerin sergilendiği kokteylle sona erdi.
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Koloni’ye; Arjantin’den Juan Carlos Bejerano, Tayvan’dan WuMing Sheng, Çin’den Qian Sihua, Bulgaristan’dan Agnessa Petrova ve Kamen Tanev ile Ukrayna’dan Olena Dodatko katıldı. Koloniye bu yıl ilk kez Türkiye’den sanatçı seçilmedi. Ancak Koloni sürekli sanatçısı Ali Dirier hem koloni koordinasyon sorumluluğunu üstlendi, hem de koloni boyunca Denizli’yi simgeleyen yaklaşık iki metre yüksekliğinde mermer horoz heykeli yonttu. Yontulan heykeller, kokteyl akşamı gelen davetlilere sergilendi. Final gecesine; Denizli Valisi Hasan Karahan, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Nihat Kömürcüoğlu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, Denizli Belediyesi eski Başkanı Ziya Tıkıroğlu, PAÜ eski Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, PAÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Bülent Topuz, Prof. Dr. Mehmet Meder, Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ve sanatseverler ve sanatçılar katıldı.
“BUNDAN DAHA BÜYÜK MUTLULUK YOK”
Kokteyl açılış konuşmasını yapan Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi kurucusu ve Kömürcüoğlu Vakfı Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, koloniyi sekiz yıldan bu yana sürdürüyor olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. 2011 yılında başladıkları bu etkinliği bundan sonra da devam ettirmeyi istediklerini söyleyen Kömürcüoğlu, “Sanatçılarımızın dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip kendi kültürel zenginliklerini yonttukları heykeller vasıtasıyla Denizli’ye kazandırıyorlar. Bu aynı zamanda onların kentimizi ve ülkemizi tanımalarına yol açıyor. Benim için bundan daha büyük mutluluk yok” dedi.
“DÜNYADA NAM YAPMAK İSTİYORUZ”
Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, 2014 yılından bu yana etkinliğe yoğun bir şekilde destek verdiklerini ifade etti. Gökoğlan, “Sanatçılarımıza, sanata, Denizlimizin sosyal ve kültürel anlamında gelişmesini hızlandıran projelere biz de ortak olduk, katkıda bulunduk. Bir ay boyunca bu atölyede şahane eserler ortaya çıkaran çok değerli heykeltıraş arkadaşlarımın ellerine sağlık. Müthiş eserler var. Bu etkinlikte ortaya çıkan heykellerimizi, Denizli’nin muhtelif yerlerinde sergiliyoruz. Kentimizi sanat alanında da geliştirerek Dünyada nam yapmak istiyoruz” diye konuştu.
VALİ’DEN SANATÇILARA PLAKET
Koloninin uluslararası çapta bir projeye dönüştüğünü belirten Vali Hasan Karahan, “Sekizincisi düzenlendiğine göre inşallah ardı da gelecektir, daha uzun yıllar sürer. Emeği geçenleri tebrik eder, koloninin devamını dilerim İnşallah 80. yılını da görmek nasip olur. Emeği geçen başta Nihat Kömürcüoğlu Vakfı olmak üzere ve Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyorum” dedi. Taş Heykel Koloninin sonundan yapılan konuşmaların ardında sanatçılar tek tek kürsüye davet edilerek plaketleri ve teşekkür belgeleri verildi.
TAŞ HEYKEL KOLONİSİ
Kömürcüoğlu Mermer A.Ş tarafından 2011 yılında başlatılan Taş Heykel Kolonisi yerli ve yabancı sanatçıların birlikte taş heykel yontmaları prensibi ile kuruldu. İlk yıl sekiz kişi katılırken, yeni olması nedeniyle sadece üç yabancı kolonide yer aldı. İkinci yıl zengin bir katılımcı listesi düzenlendi ve Türkiye’den Ali Dirier, Eyüp Öz koloniye katılırken, diğer sanatçılar farklı ülkelerden geldi. Bu düzenleme esası sonraki kolonilerde de değişmedi. Taş Heykel Kolonisi her yıl düzenli olarak kapsamlı ve görsel değeri yüksek kataloglar hazırlayarak bunları Türkiye heykel literatürüne kazandırdı.
İlk yıldan itibaren Koloni bitimini müteakip başlayan Heykel Akademisi kursları düzenlendi. Halen devam eden kurslara yılda ortalama 10-12 öğrenci katıldı. Farklı üniversitelerden sanat eğitimi alan öğrenciler dışında Yeni Zelanda, İran, Amerika ve İtalya’dan öğrenciler akademi kursunda heykel eğitimi aldı.
Bu yıl 8. kez düzenlenen kolonide şimdiye değin 70 civarında koloni eseri ortaya çıktı. Bazı heykeller yurtdışına gönderilirken, bazıları da Denizli Hükümet Konağı civarı başta olmak üzere şehrin muhtelif merkezlerine sergilenmek üzere yerleştirildi. Koloni sonraki yıllarda kurulan Nihat Kömürcüoğlu Vakfı’na devredildi ve Vakıf bünyesinde faaliyetine devam etti. Nihat Kömürcüoğlu Vakfı gelecek yıl yapılacak ‘9. Uluslararası Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi’ hazırlıklarına başladı.
MUHAMMET KARAÇAY- DOĞAN AKŞİT